HOUSLOVÝ VIRTUOS ALEXANDR SHONERT 50 ANEB KONCERT PRO GRATULANTY



Houslový virtuos Alexandr Shonert oslavil své životní jubileum na 250. Slovanském hudebním salonu, který se konal 21. října ve Slovenském domě v Praze.
Alexandr Shonert, rodák z Irkutska, houslista a pedagog se vedle své sólové a pedagogické dráhy stal v roce 2000 spoluzakladatelem pražského hudebního sdružení Ruský hudební salon, ve kterém působili především ruští a čeští umělci s ruským repertoárem. V průběhu let se repertoár Salonu rozšířil o účinkující z dalších slovanských zemí a roku 2013 se sdružení přejmenovalo na Slovanský hudební salon. Pod tímto názvem se v roce 2019 účastnil Dnů ČR v Moskvě.
Dvakrát jubilejní 250. Salon zahájil jeho zakladatel Jiří Klapka přivítáním hostů a pozváním oslavence Alexandra Shonerta na pódium. Poděkoval mu za dlouholetou tvůrčí spolupráci i za potěšení ze společných vystoupení a ocenil jeho uměleckou i pedagogickou práci. Za tuto činnost i za propagaci české kultury ve světě byl Alexandr Shonert oceněn nejvyšším vyznamenání České asociace rusistů – Medailí Josefa Jungmanna.
sasa_a_synove_W.jpg
Alexandr, David a Josef Shonertovi
Jako poděkování zahrál houslista, za klavírního doprovodu své maminky Natálie, vlastní úpravu Hašlerovy písně Ta naše písnička česká. V jejich podání je tato píseň velmi dojímavá. Zde byla o to více, že se k ní v její druhé části přidali svými hlasy Alexandrovi synové David a Josef.
vendula_W.jpg
Alexandr, Vendula Chmelíková, Jiří a Jan Klapkovi
Dalšími gratulanty byli představitelé Slovenského domu Naďa Vokušová a Vladimír Skalský. Vzpomenuli řadu společných akcí v Slovenském Art klubu, Černé labuti, Viole, Semaforu, ve Slovenském domě i hostování Salonu na Slovensku. Za tuto spolupráci byl Alexandrovi předán Diplom s mimořádným oceněním.
Vladimír Skalský mu věnoval své vtipné verše a Jiří a Jan Klapkovi spolu s Vendulou Chmelíkovou zahráli čardáš, ke kterému se Alexandr s chutí připojil.
malkina_W.jpg
Přípitek Lilian Malkiny
Váženým a vítaným gratulantem byla „Koljova babička“, herečka Lilian Malkina. S humorem vyprávěla o svých začátcích v Čechách a svůj jedinečný výstup zakončila přípitkem na Sašovo zdraví, mistrovství, na jeho děti a zejména na jeho skvělou maminku. Saša „obletěl sál“, připil si se všemi hosty, vrátil se na pódium a zahrál romanci Ve snu jsem viděl sad.
sasa_a_klapka_W.jpg
Alexandr Shonert a Jiří Klapka
sasa_a_mama_W.jpg
rusalka_W.jpg
Alexandr s maminkou Natálií
Irina Letskaja
V průběhu večera byly vzpomenuty některé programy Salonů – Láska a kriminál písní Máňa v několika jazycích, programy věnované F. L. Čelakovskému a K. J. Erbenovi lidovými písněmi nebo program Geniální přátelé P. I. Čajkovskij a A. Dvořák árií Rusalky. Citlivě a výbornou češtinou jí přednesla absolventka Moskevské konzervatoře Irina Letskaja.
Literární část Salonů připomněli humorista Sergej Levitský a básnířka Ludmila Svirská, výtvarné Salony pak malířka Anna Skorko.
sasa_a_zakyne_W.jpg
Muzicírování s Veronikou Jugasovou
Oslavenec Alexandr se rozdával a nešetřil. Kromě slovanských skladeb hrál své oblíbené židovské, cikánské a dokonce jednu arménskou, na tu zároveň zatančil. Vrcholem programu byla Smetanova Vltava a po ní následovala „lidová veselice“ a volné muzicírování.
sasa_a_portret_W.jpg
Alexandrův portrét od Timura Suleymenova
Byl to večer, jakých člověk v životě nezažívá mnoho. Sašo, děkujeme a všechno nejlepší!
Eva Levá