ERBENOVSKÁ ČTENÍ A ČESKÉ POHÁDKY V MOSKVĚ



Sny se plní. O tom, že uspořádáme Erbenovskou konferenci jsme si s paní Galinou říkali už před mnoha lety při prvním setkání a společném vystoupení v Českém centru v Moskvě. Hovořili jsme o tom i při dalších schůzkách v Berlíně, Plzni, Karlových Varech, Moskvě a zejména v Praze.
S Galinou Lifšic-Artěmjevovou, CSc., spisovatelkou, básnířkou a překladatelkou, jsem se seznámil díky trojjazyčnému vydání Kytice (nakladatelství Práh, Praha 2011). Paní Galina Erbenovy verše a pohádky nově přeložila a zařadila do knihy Pověsti, pohádky a mýty Západních Slovanů (Предания, сказки и мифы западных славян). Kniha vyšla v nakladatelství EKSMO (Moskva 2017) v edici Knihovna světové literatury. Po jejím vyprodání pak vyšla znovu v edici Šedevry světové klasiky a nakonec i v rozšířeném vydání jako Velká sbírka pověstí, pohádek a mýtů Západních Slovanů (Большое собрание преданий, сказок и мифов западных славян).
V roce 2021 vyšel paní Galině překlad knihy Jaromíra Slušného Slovanské pověsti, přeložila i moje říkánky Z roztockých luhů a hájků a vyšla také její vlastní kniha Je ve mně slunce. Zcela nedávno, v listopadu 2022, opět v edici Knihovna světové literatury 2022 vyšla pod názvem Antikvární pohádky (Антикварные сказки) sbírka klasických českých pohádek. Název jsme vymysleli při jedné cestě do Karlových Varů a je milou vzpomínkou na naše úspěšné návštěvy pražských antikvariátů a pro mne také na tíhu zavazadel paní Galiny. Kniha obsahuje pohádky méně známého spisovatele J. K. z Radostova (Josef Košín 1832 – 1911), legendy staré Prahy, pověsti o Krakonošovi (Рюбецал) Johannese Praetoria (1630 – 1680) a pohádky o českém Honzovi.
predanija_W.jpg
sobranije_W.jpg
skazki_W.jpg
* * *
Letos se poprvé podařilo uspořádat Erbenovská čtení. Studenti Mezinárodní vysoké školy umění (МКИК) a Vysoké školy humanitárního vzdělávání (ИГУМО) dostali text, v jehož úvodu se píše:
Naše Erbenovská čtení (pod pojem čtení zahrnujeme i vystoupení s referáty, napsání esejů i úvahy nad vybranými texty) nesou v názvu jméno vynikajícího představitele slovanské kultury, českého básníka, spisovatele, národního buditele a sběratele českých lidových písní a pohádek Karla Jaromíra Erbena.
Vyhodnocení proběhlo 10. listopadu 2022 v MKIK.
prouzek_W.jpg
Na snímku (zleva) jedna z vítězek soutěže, dále děkanka fakulty
cizích jazyků Oksana Kurenja a Galina Lifšic-Artěmjeva
modrovlaska_W.jpg
soutezici_W.jpg
Jiří Klapka
МКИК
Международный колледж искусств и коммуникаций
(Mezinárodní vysoká škola umění a komunikace)
ИГУМО
Институт Гуманитарного Образования и Информационных Технологий
(Mezinárodní vysoká škola umění a komunikace)