ADVENTNÍ SETKÁNÍ V LIBERCI



K předvánočním tradicím patří pro mne již roky návštěva Liberce. Cestou od pražského autobusu neminu nikdy bez povšimnutí antikvariát pana Fryče s výborným hudebním oddělením, ani „svařák“ na vánočních trzích, ale hlavně se těším na setkání s milými přáteli. Letos o to více, protože to bude poprvé po covidové pauze.
Iniciátorem a duší těchto setkání je obětavý kolega, dlouholetý předseda porot celostátních přehlídek ARS POETICA, PhDr. Jindřich Včelka, emeritní ředitel gymnázia, krajský školní inspektor a také nositel Medaile Ministerstva školství I. stupně za dlouhodobou pedagogickou, výchovnou a odbornou činnost. Místem setkání je Centrum Králův háj.
název
Na snímku zleva Václava Kazmířová, Jindřich Včelka,
Jiří Klapka a Miluše Frydrychová
Je plno. Veliké vítání - vedle pedagogů jsou přítomny i jejich studentky. Pan doktor Včelka zahajuje a celé setkání jemně a kultivovaně moderuje. Vzpomínáme na společné akce, přehlídky, soutěže, koncerty a semináře. S Ivou Karáskovou a její oblíbenou paní učitelkou Mgr. Vendulkou Kazmířovou si připomínáme naše slavné zahraniční cesty s Puškinovým památníkem a zejména výlet do Španěl. Říkáme si co je nového a jak jsme ten čas, co jsme se neviděli, prožili.
mlada-vedle_W.jpg
stara-klapka_W.jpg
Iva Karásková před léty dvaceti pěti a dnes
Další bývalá studentka, Markéta Ježková, nás potěšila svým zvonivým hlasem a písněmi, které doprovázela hrou na tahací harmoniku. Poprvé jsme naživo slyšeli jarmareční písničku z poloviny 19. století o vystěhovalectví Čechů do Ruska, ke které si Markéta složila stylovou melodii. Já jsem představil svůj zpěvník Písničky roztockých luhů a hájků včetně slovenské a ruské verze a těšil se jeho vstřícným přijetím. Bylo to zase moc milé setkání.
Těšíme se na další – ostatně, zpívaje s klasikem: Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá, zdraví dá, když nám Pán Bůh zdraví dá!
Jiří Klapka