SVĚTLANA KALOUSKOVÁ, HRADČANSKÁ GALERIE A LAPIDÁRIUM



Již tři desítky let těší přátele výtvarného umění Hradčanská galerie Josefa Kalouska. Vznikla v roce 1992 jako komorní obrazová síň na místě bývalé konírny v kanovnickém domě na Hradčanském náměstí číslo 12. Sdružuje kolem sebe více jak sto výtvarníků a zaměřuje se především na tvorbu slovanských umělců. Kromě výstav jsou populární letní Hradčanské hudební a výtvarné večery, které propojují umění s hudbou, literaturou a divadlem, či tancem.
lapidarium_W.jpg
Galerie Lapidárium
Hradčanská galerie rozšířila od podzimu 2020 svoji působnost do Galerie Lapidárium, která se nachází kousek od Staroměstského náměstí, v Rámové ulici, kde se v závěru roku 2022 uskutečnila vernisáž obrazů zajímavého slovenského výtvarníka Igi Brezy.
brezo_W.jpg
Igi Brezo v Lapidáriu
Vystoupila zde řada českých, slovenských, ale i kubánských umělců a milým vyvrcholením večera bylo pěvecké a klavírní vystoupení manželky galeristy paní magistry Světlany Kalouskové, která před zasvěcenými neutajila své půlkulaté narozeniny.
kalouskova_W.jpg
Světlana Kalousková
Paní Světlana je absolventkou Filozofické fakulty na Prešovské univerzitě, kde řadu let působil také její otec, významný literární vědec, doc. dr. Andrej Šlepecký, CSc. (1930-1993).
Po přestěhování se do Prahy učila paní Světlana na Ekogymnáziu a jako oblíbená středoškolská profesorka připravila na festival ARS POETICA - Puškinův památník řadu studentů, se kterými nepřestala spolupracovat, ani když začala působit jako galerista na plný úvazek. S některým dokonce absolvovala několik zahraniční turné. V Hradčanské galerii i v Lapidáriu vystavovala, ale také hrála, zpívala a recitovala řada mnozí významných umělců.
Sama paní Světlana je dobrou klavíristkou a zajímavou zpěvačkou s hlasem, který má strukturu motýlích křídel. Vystupuje na komorních scénách a vedle šansonů zpívá ráda písničky rodného kraje. Pro program Babylon byl s ní v roce 2012 natočený pěkný dokument.
Tak, Světlanko, ať se daří! A hodně zdraví, štěstí, nápadů a energie!
Jiří Klapka