VLADIMÍR VYSOCKIJ 85



Ruský herec a zpívající básník Vladimír Vysockij by se 25. ledna 2023 dožil 85 let.
název
Výročí narození muže, o kterém se říkalo, že je hlasem doby, si připomenuli na mnoha místech Ruska i ve světě.
Na známém moskevském výstavišti VDNCH (Výstava úspěchů národního hospodářství) se ve dnech 24.- 29. ledna 2023 konal festival nazvaným Vysocký. Miluji. (Высоцкий. Я люблю), který připravilo Státní muzeum Vladimíra Vysockého v Moskvě. Program zahrnoval přednášky, filmové projekce, večery hudby a poezie. Dne 24. ledna proběhlo tvůrčí setkání s umělcovým synem, divadelním a filmovým hercem, režisérem, Nikitou Vysockým, ředitelem Muzea. Ve výroční den 25. ledna se konalo představení «Vysockij. Miluji»
V Muzeu Vladimíra Vysockého v Jekatěrinburgu probíhá u příležitosti jubilea velká výstava, kde jsou poprvé prezentovány exponáty, které ještě nikdo neviděl, včetně neznámých fotografií Vysockého.
Filharmonie města Orenburg věnovala jubileu V. Vysockého koncert.
* * *
vysockij_W.jpg
Vladimir Vysockij
Narodil se 25. ledna 1938 v Moskvě. Studoval na Institutu stavebního inženýrství, později na Moskevské umělecké divadelní škole. V prvním angažmá v Moskevském činoherním divadle začal psát písně a potom až do konce života působil v Divadle Na Tagance.
Vladimir Vysockij zemřel 25. července 1980.
Hrál ve dvaceti osmi filmech a podílel se i na tvorbě scénářů. Vytvořil mnoho nezapomenutelných rolí v divadle a napsal přes 600 písní. Písně Vladimíra Vysockého byly přeloženy do 238 jazyků (https://wysotsky.com/).
Do češtiny jej překládali: Milan Dvořák, Jana Moravcová, Jiří Dědeček, Jaromír Nohavica, Jiří Vondrák, Ivana Kuglerová, Igor Jelínek, ale také Zdeněk Borovec či Eduard Pergner.
Jiří Klapka
deska_W.jpg