KONCERT K 80. VÝROČÍ STALINGRADSKÉ BITVY



Každoročně organizuje Městská a Krajská rada Česko-ruské společnosti v Ostravě koncerty, besedy a setkání u příležitosti výročí bitvy u Stalingradu.
Letos se 2. února 2023 ve spolupráci s Ostravským ruským domem z. s. uskutečnil koncert na počest 80. výročí Stalingradské bitvy s připomenutím 79. výročí prolomení blokády Leningradu. V hudebním programu vystoupili členové Slovanského folklórního souboru Legia s dobovými písněmi i současným repertoárem.
sal_W.jpg
Na úvod připomenul Karel Šesták, předseda KR ČRS, průběh Stalingradské bitvy i celého válečného běsnění, které skončilo v Berlíně v květnu 1945 bezpodmínečnou kapitulací nacistického Německa.
Stalingradská bitva trvala 200 dní a nocí.
Na území o rozloze přes 100 tisíc kilometrů čtverečních bojovalo proti sobě na obou stranách na dva a půl milionů vojáků.
Největší katastrofu pro obyvatele přineslo masívní bombardování 23. srpna 1942, při němž zahynulo téměř 50 tisíc osob. Urputné boje probíhaly po celém městě, zvláště pak o výšinu Mamajev kurgan.
Protiúder Rudé armády přišel 19. listopadu 1942 a v obklíčení se ocitlo přes 330 tisíc vojáků Paulusovy 6. polní armády.
Polní maršál Friedrich Paulus se vzdal 31. ledna 1943 a do 2. února 1943 kapitulovalo asi 90 tisíc německých vojáků a důstojníků.
Ve Stalingradu žilo před válkou přes 500 tisíc obyvatel a po bitvě jich zůstalo naživu jen 36 tisíc.
* * *
Předseda hovořil také o vzniku partnerských kontaktů mezi městy, počínaje britským Coventry, které Němci bombardovali již v listopadu 1940. Ještě v průběhu války uspořádali britští dělníci finanční sbírku a za získané prostředky zakoupili zařízení jedné nemocnice ve Stalingradu. Ostravští občané darovali pak v roce 1947 darovali Volgogradským zařízení pro 300 veřejných kuchyní.
Za uplynulá léta získal Volgograd - Stalingrad unikátní zkušenosti v oblasti tzv. lidové diplomacie. V současné době je partnerským městem okolo 45 měst.
Dnes je Volgograd jedním z nejkrásnějších měst v povolžské Rusi, má přibližně milion obyvatel. V souladu zde žijí lidé různých vyznání a více než 120 národností. Třetinu obyvatel města tvoří mladí lidé do 30 let.
Pro letošní oslavy 80. výročí byl ve Volgogradě připraven několikadenní program. Vedle tradičních pietních aktů u věčného ohně na Náměstí padlých hrdinů Carycinu, Stalingradu a Volgogradu, na Mamajevově mohyle a na dalších místech se uskutečnila slavnostní vojenská přehlídka a večerní ohňostroj na nábřeží Volhy. Došlo i na rekonstrukci zajetí štábu maršála Pauluse v podzemí obchodního domu. Zajímavé bylo promítání obrazů z bitvy a poválečné výstavby města na významných budovách, soše Matky vlasti, na stěnách Mlýnice, Muzea Panorama a na budově volgogradského Hlavního nádraží.
* * *
sestak_W.jpg
jarca_W.jpg
Z akce byl odeslán pozdravný dopis do Volgogradu, jehož text přečetla paní Jaromíra Michálková.
Dobová píseň Svatá válka zakončila koncert, po kterém následovala beseda s představiteli ruské národnostní menšiny.
Z dopisu Karla Šestáka