SLAVNOSTNÍ SETKÁNÍ PEDAGOGŮ A UMĚLCŮ - X. TVŮRČÍ DÍLNA MASLENICA – MASOPUST – FAŠANG



Pod tímto názvem se ve středu 22. února 2023 ve Slovenském domě konalo přátelské setkání vyučujících a studentů ruštiny s významnými umělci a vědci, organizované Českou asociací rusistů,  z. s., Česko-ruskou společností, z. s. a Ruským domem v Praze. Slavnostní setkání navázalo na X. prakticko-metodický seminář pro rusisty Maslenica, který se uskutečnil předchozího dne online formou.
uvod_W.jpg
Za organizátory všechny přítomné přivítal Mgr. Jiří Klapka, Mgr. Vladimír Skalský, Mgr. Ludmila Nyklová a ředitelka Ruského domu v Praze Alina Šunina. Program zahájila Mgr. Ludmila Nyklová, vedoucí kurzů ruského jazyka RD, která účastníkům představila několik oblíbených jarních ruských svátků, mezi nimiž samozřejmě nechyběla Maslenica, Každý svátek se odrazil i ve výtvarné a literární tvorbě. Vyslechli jsme si tedy i verše A. S. Puškina, A. Achmatovové, A. Bloka či I. Severjanina.
Po paní Ludmile se slova ujal historik PhDr. Emil Voráček, DrSc., z Historického ústavu Akademie věd ČR, který se zaměřuje především na nejnovější dějiny Ruska, resp. Sovětského svazu ve 20. století a mimo jiné také na historii česko-ruských a československo-sovětských vztahů. Představil nám předloni vydanou monografii V zájmu velmoci: Československo a Sovětský svaz 1918–1948. Svůj příspěvek dr. Voráček věnoval zajímavé a dosud málo probádané osobnosti Sergeje Sergejeviče Alexandrovského, diplomata, který v letech 1933-1939 působil jako diplomatický zástupce, resp. poté jako zplnomocněný vyslanec SSSR v Československu.
voracek_W.jpg
slovacek_W.jpg
zacek_W.jpg
A poté jsme se již nechali unášet hudbou a poezií. Jako první nás potěšil vynikající klarinetista, saxofonista, hudební skladatel a dirigent Felix Slováček směsí známých melodií a hudební improvizací s Jiřím Klapkou. Přednesem svých veršů zaujal autor řady básnických sbírek, aforismů, souboru imaginárních interview Hovory s nesmrtelnými, autor mnoha článků, recenzí a glos Lubomír Brožek. Po něm pak legenda české literatury, básník, spisovatel, překladatel, autor učebnic, sběratel a tvůrce aforismů Jiří Žáček. Mladý rusista Bc. Vojtěch Antoš z PDF MU Brno zahrál na klavír vlastní instrumentální úpravy písní z repertoáru Karla Gotta a Ally Pugačevové. Přidal i známou píseň Миллион алых роз, kterou jsme si s ním chutí zazpívali. Mezitím byly z Ruského domu přivezeny pravé ruské bliny a my jsme tak měli možnost tento symbol Maslenice také ochutnat. Byly vynikající!
jk_jk_antos_W.jpg
Po výtečném obědě Mgr. Jiří Klapka představil a také nám všem laskavě věnoval knížečku svých říkaček (jak je sám nazval) Z roztockých luhů a hájků v česko-ruské podobě. Roztomilé říkačky přebásnila ruská básnířka a spisovatelka Galina Lifšic-Artěmjeva a pan Klapka je se svolením akademické malířky Marie Zábranské opatřil obrázky jejího manžela, znamenitého malíře Adolfa Zábranského. Vznikla tak opravdu milá, přívětivá knížka. A pan Klapka také hned předvedl, jak se mu podařilo některé říkačky zhudebnit. Se zpěvem mu vydatně pomáhal syn Jan.
jk_a_jk_1_W.jpg
A vzápětí nastoupil pěvecký soubor Русская душа založený v roce 2017 v Praze, který nám zazpíval několik ruských lidových písní včetně všeobecně známé Kalinky a na závěr, spolu s panem Klapkou, také moravskou lidovou Vínečko bílé. Mezitím již dorazil houslový virtuos a pedagog Alexander Shonert, který jako houslový sólista vystupuje po celé Evropě i ve Spojených státech a všude sklízí velké uznání. Česká televize o něm v r. 2014 natočila dokumentární film s názvem Životní pouť houslového génia a čerstvě před několika dny pořad z cyklu Třináctá komnata, který by měl odvysílán 14. března 2023 od 21 hodin. Pan Shonert zahrál takové hity, jako je například píseň Дорогой длинною, ale také méně známé ruské písničky, třeba Клён. K muzicírování se přidal znovu i pan Klapka a poté i soubor Русская душа. Celé setkání jsme tedy ukončili zvesela, doslova s písní na rtech.
duse_W.jpg
Všem organizátorům patří obrovský dík za uspořádání tohoto setkání, za péči o nás a jmenovitě pak panu Klapkovi za sestavení skvělého, pestrého a zajímavého programu! Určitě to nebylo jednoduché. A také za nasazení a neúnavnost, s jakou celé setkání řídil, moderoval a neustále se do programu také aktivně zapojoval.
Děkujeme!
Marta Vágnerová