OHLASY NA 13. KOMNATU ALEXANDERA SHONERTA



Dostal jsem desítky milých telefonátů a mailů od lidí, kteří 14. a 15. března t.r. viděli v České televizi dokument 13. komnata Alexandera Shonerta. Mezi ty nejmilejší patří mail od středoškolského učitele, pana Mgr. Miloslava Samka, dědečka olympijské vítězky Evy Adamczykové Samkové.
Vážený pane předsedo,
v příloze zasílám kopii mého článku o vynikajícím houslistovi Alexandru Shonertovi, který uveřejnil v září 2020 čtvrtletník pro sborové umění CANTUS, Zpravodaj Pěveckého sdružení pražských učitelek (PSPU) a Jičínské noviny.
K tomu, abych s ním seznámil i Vás, mě inspiroval pořad ČT1 13. komnata Alexandra Shonerta, ve kterém jste s ním rovněž účinkoval.
Sašu znám hlavně ze spolupráce s Pražskými mužskými sbory, ve kterých jsem rovněž delší dobu zpíval - jednalo se o spojení PSPU, Pražského pěveckého sboru Smetana a Pěveckého sboru Typografia. Umělec tehdy zahrál houslové sólo z pětidílného cyklu Jaro se otvírá od Zdeňka Lukáše jedinečně. Totiž způsobem, který neměl obdoby. Skladbu jsme interpretovali za řízení hudební skladatelky, klavíristky a sbormistryně Valentiny Shukliny (původem z Ukrajiny). Málokdy se stalo kupř. v Hudební síni HAMU, ve Dvořákově síni Rudolfina či v Národním pedagogickém muzeu v Praze, aby nás posluchači jednoduše pustili z jeviště. No, a Saša hbitě, tedy znovu, spustil houslový doprovod pátého dílu s názvem Májko, májko zelená a i potom ovace nebraly konce. Podobně tak se projevila i situace na koncertním turné ve Francii, Španělsku a Švýcarsku, jak se ve stati zmiňuji.
Jistě si vzpomínáte, pane předsedo, na naši korespondenci v r. 2019, dokonce jste mně poslal Zpěvník ruských písní/Pesennik. Často jsem jej využíval, zpíval jsem si úpravy lidových a zlidovělých písní v originále, ale půjčil jsem publikaci mému kolegovi, taktéž učiteli a řediteli školy, který v roce 2020 zemřel. Jistě chápete, že by bylo velice žinantní, abych Vaši knížku Pesennik od jeho manželky vyžadoval. Mohu Vás požádat o zaslání?
Děkuji za ochotu a srdečně zdravím.
Mgr. Miloslav Samek, Vrchlabí
P.S. Patrně se k Vám dostala informace o tom, že naše vnučka Eva (nyní Adamczyková) se stala v Gruzii mistryní světa a ve Veysonnaz (SUI) byla stříbrná.
msamek_FB_W.jpg
eva1_W.jpg
Mgr. Miloslav Samek
Eva podobou dědečka nezapře.
Foto ze slavného přivítání olympioničky v roce 2014.

Převzato z webu krkonossky.denik.cz