ARS POETICA A SPOLEČNÉ ZPÍVÁNÍ NA SEVER OD PRAHY



V pořadí třetí – severočeské regionální kolo festivalu ARS POETICA – Puškinův památník se konalo 25. dubna 2023 Litoměřicích.
Vesele vyzdobená hudebna Základní školy Ladova byla vhodným rámcem pro vtipná kolektivní vystoupení a společné zpívání, kterým bavili účinkující sebe i publikum.
Porota, ve které zasedli vedoucí kurzů RJ Ruského domu v Praze, Mgr. Ludmila Nyklová, předseda ČAR a ČRS Mgr. Jiří Klapka a lektor RJ Mgr. Alexandr Ivanov neměla jednoduché rozhodování. Nakonec se usnesla, že do Prahy postupují Marie Poráčová a Veronika Puklová s dialogem od Niky Turbinové - Что девушке нужнo, který připravila paní učitelka Mgr. Michaela Grohová a pohádka Гуси - лебеди nastudovaná paní učitelkou Mgr. Janou Ivanov Maksoudovou.
maksoudova_W.jpg
Mgr. Jana Ivanov Maksoudová
Jana Maksoudová také vystoupila v závěru milého dopoledne nejen jako sólistka, ale především jako iniciátor společného zpívání. To bylo pěknou tečkou za vydařenou akcí.
skup_deti_W.jpg
Kolektiv ZŠ Ladova vystoupil s pohádkou Гуси - лебеди
skup_vitezove_W.jpg
Vítězné duo s porotou
* * *
Na sever od Prahy leží také Kralupy nad Vltavou - město, kde písněmi oslavil své 80. narozeniny Mgr. Pavel Rynt, bývalý starosta Kralup v letech 1990–2006.
Původním povoláním učitel matematiky a hudební výchovy se za svého „starostování“ zasloužil např. o výstavbu lávky pro pěší a cyklisty, dvou penzionů pro seniory, stavbu nových a rekonstrukci stávajících bytových domů, vybudování sítě místních komunikací a cyklostezek, nových parkovacích ploch i ploch veřejné zeleně a hřišť. Z jeho iniciativy byla také založena tradice řady sportovních a kulturních akcí např. festival poezie Seifertovy Kralupy, Dny Kralup, turnaj v malé kopané O pohár starosty města aj.) a navázáno partnerství s několika městy v zahraničí Banyuls sur Mer, Henningsdorf, Ikast a Komárno.
starosta_W.jpg
Za klavírem Pavel Rynt, s harmonikou František Berka a s kytarou Jiří Klapka
Obdivuhodný muzikant a zpěvák seděl tři hodiny za klavírem – hrál, zpíval a dirigoval svůj Senior minichór. V závěru program jej na harmoniku doprovodil František Berka ze Spolku přátel Josefa Švejka a na kytaru Jiří Klapka z Prahy.
JP