ARS POETICA A SPOLEČNÉ ZPÍVÁNÍ NA JIŽNÍ MORAVĚ



Letošní čtvrté regionální kolo festivalu ARS POETICA – Puškinův památník se konalo 29. dubna 2023 v Brně v Klubu Na Křenové.
Jihomoravské regionální kolo organizoval Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě (RKOSM) společně s Českou asociací rusistů, Česko-ruskou společností a dalšími partnery.
Mezi soutěžícími byli nejpočetněji zastoupeni středoškoláci - vystoupili studenti gymnázií Dr. Polesného ze Znojma, T.G. Masaryka v Hustopečích, Gymnázia Velehrad, Eko Gymnázia v Brně, Gymnázia ve Velkých Pavlovicích. Zajímavostí letošního ročníku byla účast dospělých v kategorii absolventů vysokých škol. V jejich podání zazněla poezie, próza, písně, zpěv i divadelní dramatizace. V repertoáru převažovali současní autoři – např. studentky Gymnázia z Velkých Pavlovic si vybraly citlivé verše básnířky Ljubov Vondrouškové, předsedkyně RKOSM.
Do červnové celostátní přehlídky postoupilo z jižní Moravy 11 nejlepších účastníků, mezi nimi i dva soutěžící s úryvky z románu Evgenij Oněgin, kteří zaslali porotě své vystoupení na videu, protože se nemohli vzdálit od maturit.
A na závěr celý sál si zazpíval s Mgr. Jiřím Klapkou, který jako předseda poroty na závěr řekl: „Jihomoravské kolo mělo, ostatně jako vždy, vysokou úroveň a výbornou atmosféru. Děkujeme Ruskému kulturně osvětovému spolku na Moravě, který se letos obětavě ujal organizace tohoto regionálního kola, jeho duši paní Ljubov Vondrouškové a také skvělému moderátorovi Vojtěchu Antošovi z Pedagogické fakulty Masarykovy Univerzity.“
Jiří Klapka, který v minulosti konferoval vystupování legendárního souboru Alexandrovci, dále připojil: "S potěšením jsme zaznamenali jihomoravskou specialitu - vystoupení absolventů vysokých škol a stejně zajímavá byla hudební kategorie, která oproti jiným letům více rockovější. Nálada na přehlídce byla jedinečná, vstřícná, nadšená - lidé se zase rádi potkali při této soutěži, která trvá již 57 let. Má pokračování a vývoj.“ uzavřel Jiří Klapka.
(vž)
FOTO - Václav ŽALUD
repa1_W.jpg
repa2_W.jpg
Kolektiv z Hustopečí pobavil aktualizovanou pohádkou O veliké řepě
vondrouskova_W.jpg
Mezi diváky Ljubov Vondroušková
porota_W.jpg
Porota a organizační štáb přehlídky