FESTIVAL O CENU LEOŠE JANÁČKA 2023



Dosud největší účast zaznamenal 8. ročník pěveckého festivalu O CENU LEOŠE JANÁČKA, který se uskutečnil 28. dubna 2023 v budově Lidové konzervatoře v Ostravě-Přívozu.
Cílem festivalu je důstojné připomenutí českého hudebního skladatele a folkloristy Leoše Janáčka a podpora amatérského sólového zpěvu ve všech věkových kategoriích (mládež, dospělí a senioři) včetně osob se zdravotním postižením, či jinak (sociálně) znevýhodněných.
Předsedou odborné poroty byl letos opět sólista opery Národního divadla v Praze MgA. Ivo Hrachovec, a členy byli operní a koncertní pěvkyně MgA. Kamila Mazalová, zpěvačka, folkloristka a výtvarnice Ludmila Vašková, hudební historik, písničkář a moderátor Mgr. Jiří Klapka a cimbalista, skladatel a sbormistr Mgr. Daniel Skála, Ph.D.
Porota má na této soutěži vždy náročné rozhodování, ale díky vysoké úrovni zpívajících, bylo letos mimořádně těžké.
Autorky myšlenky festivalu, určeného amatérským pěvcům, docentka Mgr. Drahomíra Míčková a Mgr. Miloslava Soukupová, ředitelka Lidové konzervatoře a Múzické školy, patří k osvědčeným a vyhledávaným hudebním pedagogům v moravskoslezském regionu. Obě velmi intenzivně vnímají, jak moderní doba pozměňuje naši společnost: na jedné straně ji nesmírně, zejména technicky a technologicky rozvíjí, ale na druhé straně stále cosi ztrácíme.
mickova_portret_W.jpg
Doc. Mgr. Drahomíra Míčková
Doc. Mgr. Drahomíra Míčková k tomu říká:
"Vnímám velmi silně, jak děti na základních školách ztrácejí kontakt s lidovou písní, některé dříve zcela běžně rozšířené lidové písničky dnes vůbec neznají. Mizí potřeba zpívat, a přitom je zdravý, přirozený zpěv tou nejkrásnější cestou k podporování a rozvíjení hudebního vzdělávání, k rozvíjení osobnosti. Kdykoli učím své svěřence, vždycky si znovu uvědomuji dar, který mi tito amatérští pěvci poskytují - úžasné nadšení pro zpěv, pro lidovou píseň, pro možnost sdílet tuto radost s dalšími lidmi.“
Jiří Klapka
pevec1_W.jpg
pevec2_W.jpg
MgA. Ivo Hrachovec, předseda poroty
Miroslav Vetešník, nositel Zlatého pásma
pevec4_W.jpg
Aleš Zedník, nositel Zlatého pásma