ARS POETICA V ZÁPADNÍCH ČECHÁCH



Páté regionální kolo festivalu ARS POETICA – Puškinův památník se uskutečnilo 5. května 2023 na Západočeské univerzitě v Plzni.
Účastníky ze základních, středních škol a Západočeské univerzity přivítala vedoucí oddělení slovanských jazyků Ústavu jazykové přípravy ZČU Mgr.Vlasta Klausová, která je zároveň místopředsedkyní ČAR A ČRS.
Také v Plzni byli interpreti z několika zemí, z nichž nejvzdálenější byl Uzbekistán. Pochází z něj posluchačka FPE ZČU Zarina Jursinova, kterou hodnotila odborná porota jako nejzajímavější recitátorku.
posluchaci_W.jpg
Zcela vpravo Zarina Jursinova z Uzbekistánu
Kromě recitace byla předvedena i dramatizace ruské pohádky O hloupém myšáčkovi žáky 7. třídy z Nýřan. Porota letošního ročníku byla také mezinárodní – předsedkyně PhDr. Jana Sováková,CSc., dlouholetá vedoucí katedry ruského a francouzského jazyka FPE ZČU, Mgr. Jiří Klapka, předseda ČAR a ČRS Praha, doc. Gigla Dzhyndzholiia, CSc. z Batumi, Gruzie a dr. Kristina Senft z Institutu slavistiky univerzity Regensburg, která v závěru přehlídky pozdravila účastníky regionálního kola:
„Je dobré, že pokračujete ve výuce ruského jazyka, udržujete kulturní vztahy i tradice. Myšlenka vzájemného poznávání prostřednictvím kultury, jazyka a umění je nadčasová“.
senft_W.jpg
Dr. Kristina Senft z Regensburgu a doc. Gigla Dzhyndzholiia, CSc. z Batumi
-JK-