KŘEST ZPĚVNÍKU PÍSNIČKY ROZTOCKÝCH LUHŮ A HÁJKŮ



Na Mezinárodní den dětí, 1. června 2023 se v Městské knihovně Roztoky konal křest zpěvníku Písničky roztockých luhů a hájků, jehož autorem je Jiří Klapka.
Inspirací byla výzva Jana Vodňanského:
“Já jsem písní oslavil Holešovice a ty bys měl Roztoky“ prohlásil Jan.
(Píseň Na předměstí)
„To přece už udělal Karel Hašler“, namítl Jiří.
(Písně V roztocké třešňové aleji a V roztockých zahradách)
„No jo, ale to už bude sto let“ na to Jan.
A tak na vycházkách po městě a jeho okolí vznikaly říkačky a rýmovačky. Bavil jimi rodinu i přátele a syn Jura si z nich dokonce udělal pásmo. Dostal za ně jedničku.
Pochlubil se paní Galině Artěmjevové (ruská básnířka a překladatelka) a ta básničky přeložila do ruštiny.
Napsala Jiřímu: „To by byl milý sborník, kdybys jej doplnil ilustracemi“.
Doplnil.
Paní Marie Zábranská navrhla Jiřímu, aby si vybral z ilustrací jejího manžela Adolfa Zábranského (1909 – 1981), malíře a ilustrátora. To se stalo a první sborník byl na světě a za chvíli i ve světě. Česko-ruská verze doputovala nejdál do Kolumbie, nejblíže na Slovensko. Tam texty přeložil Ľubomír Feldek (*1936), básník, spisovatel a překladatel.
Vznikla tak česko-slovenská verze, která byla později věnovaná s gratulací k 90. narozeninám panu Jiřímu Suchému.
„Ale to by se mělo zpívat.“ navrhl Jiří Jiřímu.
A zpívá se to. Písničky již zněly ve studentských klubech, na setkání učitelů i divadelníků, dokonce i na Knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě.
obalka.jpg
* * *
Nyní s přispěním Městského úřadu v Roztokách u Prahy vychází Písničky roztockých luhů a hájků. Tři v jednom: česko-slovensko-rusky s notami a akordy.
krest02.jpg
krest04.jpg
V sále roztocké knihovny bylo plno. Uprostřed první řady starosta města Mgr. Jaroslav Drda, bývalý kantor a aktivní muzikant s manželkou Vladimírou, sbormistryní a zpěvačkou.
Na „scéně“ Eva a Viktor Sodomovi a Jiří Klapka.
Zahájila paní Eva, vedoucí městské kulturní komise. A pak se zpívalo a vyprávělo. Viktor Sodoma (*1945) měl sice pravou ruku v ortéze, nehraje na kytaru a neholí se, ale zpívá pořád pěkně. stejně jako jeho obětavá choť.
krest05.jpg
krest01.jpg
Eva a Viktor Sodomovi a Jiří Klapka
"Kmotři" zpěvníku Viktor Sodoma
a starosta Mgr. Jaroslav Drda
Zpěvník přivítal pan starosta:
„Je to pro mne vzácná chvíle. Přeji, aby Vám dlouho vydržela ta krásná klukovská schopnost hrát si s češtinou protože ty vaše hříčky ukazují, jak je ta naše rodná řeč krásná, bohatá, ohebná a vtipná. Ono se řekne, je to pár stránek, ale je to kumšt - krásný, moudrý, lidový. Je to počin a já vám za něj děkuji.“
text i foto Jitka Foglová