CELOSTÁTNÍ ARS POETICA – PUŠKINŮV PAMÁTNÍK 2023



Sčítal jsem protokoly z regionálních přehlídek a vyšlo mi číslo 140. Sto čtyřicet účastníků celostátní přehlídky a Slovenský dům v Praze má kapacitu 100 míst. Po dlouholetých zkušenostech se většinou několik účastníků omluví, ale stejně...
Laskavá ředitelka I. Slovanského gymnázia doc. Taťjana Pergler, Ph.D, nám dala k dispozici aulu, ale stejně... chceme začínat a končit společně. Všechna místa byla obsazena, chybí dva moravské kolektivy. Po slavnostním zahájení se sóloví recitátoři vydávají i s porotou do Slovanského gymnasia v nedaleké Masné ulici.
dve_holky_W.jpg
Kolektiv ZŠ Ladova z Litoměřic zahájil kategorii kolektivních vystoupení pohádkou Гуси- лебеди
Ve Slovenském domě zatím probíhá kategorie kolektivních vystoupení a zpěvu. Mezi tím přijíždí dva chybějící kolektivy. Vlak měl zpoždění. Tentokrát bylo vítané. Střídají se vystoupení, atmosféra v sále je vstřícná, pozorná, skvělá.
01_recit_kecky_W.jpg
01_kytaristy_W.jpg
Elina Shagieva
Vojtěch Pur
Ve Slovanském gymnáziu nejvíce zaujala vystoupení Ivany Turok a Sofije Traksler ze ZŠ Stará Boleslav, Filipa Martinkoviče a Zariny Yursinové za Západočeské univerzity, Kristiny Huzo z Obchodní akademie Plzeň, Josefa Lezny z Gymnázia Znojmo, Terezie Herufkové z Gymnázia Velké Pavlovice a Kristýny Tomanové z Gymnázia Šternberk.
zpievanie_W.jpg
Studentky SPŠ a SZŠ z Krnova
V hudební kategorii se líbila vystoupení kytaristů Anatolije Matvijevského z Hradce Králové, Vojtěcha Pura z Gymnázia Jana Opletala v Litovli i Mgr. Věry Korhoňové učitelky ze ZŠ v Českých Budějovicích (kategorie absolventů VŠ). Z Budějovic je i Václav Choura z Biskupského gymnázia, který přednesl árii Evžena Oněgina а Elina Shagieva z PdF JČU, která zaujala zejména přednesem písně Naděje. Milá byla i pěvecká vystoupení studentek z SPŠ a SZŠ Krnov a Gymnázia v Litovli. V kategorii kolektivních vystoupení porota nejvíc ocenila kolektiv z Gymnázia v Holešově, který pobavil publikum ruskou adaptací pohádky O Smolíčkovi.
skupina_pohadka_W.jpg
Kolektiv Gymnázia v Holešově
do_salu_W.jpg
kluk_zady_W.jpg
Pohled do sálu
Burza knih
Závěrečná hodnocení, poděkování učitelům, vystupujícím, porotcům i organizačnímu štábu. Předání diplomů a dárků a bezplatná burza knih.
Několik zajímavostí celostátní přehlídky: nejvzdálenější město, ze kterého účastníci přijeli je Krnov, nejvzdálenější místa původu porotců: doc. Gigla Dzhyndzholiia, CSc. Gruzie a účastníků: Afganistán, dále Kyrgyzstán, Uzbekistán, Kazachstán, Rusko, Ukrajina a Slovensko. Naplnilo se motto letošního ročníku: Vezměme se za ruce přátelé!
Jiří Klapka