VÝSTAVA BARRANDOV STUDIO A LETNÍ KARLOVY VARY



Inspirována vaší pozvánkou k návštěvě výstavy Barrandov Studio – 90 let od první klapky jsem navštívila Galerii umění v Karlových Varech a byla nadšená expozicí i filmem. Z programu k výstavě, který je ve formě novin, jsem se dozvěděla řadu zajímavostí, o které bych se ráda podělila.
Barrandov.jpg
Ateliéry byly budovány od ledna 1932 a již za rok od zahájení stavby padla první klapka. Bylo to 25. ledna 1933 v 9 hodin u filmu Vražda v Ostrovní ulici, který režíroval Svatopluk Innemann.  Detektiva Klubíčka hrál Jindřich Plachta. Premiéra filmu se uskutečnila 24. března 1933 v pražských kinech Lucerna a Kotva.
Do konce roku 1933 vyrobil Barrandov 27 filmů! Byla sice mezi nimi díla jako Jindra, hraběnka Ostrovítová, Madla z cihelny, Anita v ráji, ale také Prodaná nevěsta (Bedřich Smetana a Karel Sabina), Zem zpieva (Karel Plicka) nebo U snědeného krámu (Ignát Herrmann) s Vlastou Burianem v roli rytmistra Killiana.
V roce 1933 hrál Burian hlavní role ve filmech Pobočník jeho výsosti (Emil Artur Longen), Dvanáct křesel (Ilja Ilf a Jevgenij Petrov) a Revizor (Nikolaj Vasiljevič Gogol).
Jaroslav Marvan hrál v Revizorovi hejtmana a vzpomínal na natáčení:
„Natáčecí hala byla prostavena tržištěm, v kamrlících byla dekorace hospody a byt hejtmana. Jinak ovšem všechen prostor zabral trh. Pro něj byly sneseny všechny ryby, masa, živé slepice a kachny, ovoce a zelenina, aby vznikl dojem skutečně zabydleného prostředí. Tyhle opravdové rekvizity se nevyměňovaly a my do toho chodili více než týden. Nepřeji nikomu ten zápach. Žádným způsobem se nedal vyvětrat.“
Vlasta Burian si do každého filmu prosadil píseň. Jarka Motl a Jára Beneš mu složili popěvek s ruskými motivy To u nás v Petrohradě, kterým Burian, jako Chlestakov ohromil společnost. *)
chlestakov_burian_W.jpg
Vlasta Burian jako Ivan Alexandrovič Chlestakov,
falešný revizor z Petrohradu. Byl to Burianův
sedmnáctý film a jeho první role kde neimprovizoval.
V karlovarské Galerii umění si také nenechte ujít stálou expozici, ve které jsou obrazy a sochařská díla českých umělců 20. století, např. J. Schikanedera, B. Kubišty, J. Zrzavého, J. Čapka, Toyen, M. Medka, A. Šimotové, Z. Sýkory, J. Róny a dalších umělců.
Karlovým Varům sluší slunečné počasí a horko je zde snesitelnější než jinde. Určitě navštivte také Muzeum Karlovy Vary se zajímavou expozicí o historii lázeňského města, přírodě regionu a historii Karlovarska. Muzeum je bez bariér s dotykovou stezkou, dětskou stezkou a moderními, interaktivními prvky pro děti i dospělé.
Iveta Skálová, Rumburk
*) Jarka Motl otextoval Burianovi i píseň Oči černé, kterou zpíval jako kníže Nariškin ve filmu Tři vejce do skla, natočeném v karlovarském hotelu Richmond v roce 1937. (pozn. red.)
nariskin_burian_W.jpg
Vlasta Burian jako kníže Nariškin ve filmu Tři vejce do skla (1937)