MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ PÍSNIČKÁŘŮ – 15 LET BARD-KLUBU PRAHA



K pestré paletě programů ve Slovenském domě se přidala další barva – Mezinárodní setkání písničkářů. V sobotu 21. října 2023 se zde u příležitosti patnáctého výročí činnosti Bard-klubu Praha uskutečnil sedmihodinový písničkářský maraton.
sizova_skalsky_W.jpg
Vedoucí Bard-klubu Praha Táňa Sizová a ředitel Slovenského domu Vladimír Skalský
V nabitém sále vystoupilo dvaadvacet účinkujících z Čech, Slovenska, Polska a Německa a Rakouska. Zněly písně v běloruštině, češtině, ruštině španělštině a ukrajinštině. Na programu byl film sestavený z archivních materiálů klubu a prezentace písničkářů – členů Bard-klubu Praha. Po ní následoval blok vystoupení hostů, který jsme společně uzavírali s Natálií Markovou rusko-českou verzí písně Pod jabloní a mexicko-česko-ruskou verzí písně La Adelita - Pochod veselých dětí.
Vrcholem setkání byl blok písní věnovaný jubileu Jaromíra Nohavici. Jeho písně zněly v originále i ve znamenitých běloruských, ruských a ukrajinských překladech. A navíc ve výtečné a osobité interpretaci.
Všechna vystoupení byla jedinečná - mne nejvíce zasáhlo vystoupení Vitaliny Dvorcové a Sergeje Leděncova (ČR), duo vystoupilo i na pražské přehlídce ARS POETICA – Puškinův památník. Strhující byla také zemitá a temperamentní interpretace písní v podání Andreje Anpilova, žijícího v Rakousku.
anpilov_W.jpg
Písničkář a překladatel Andrej Anpilov
Oficiální program Slavnostního setkání byl od 12 do 19 hodin, ale zpívalo se až do 21. hodiny.
spolecne_foto_1_W.jpg
Společné foto účinkujících
JK