VZPOMÍNKA NA RADKO PYTLÍKA



Ve čtvrtek 23. listopadu se uskutečnilo vzpomínkové setkání přátel u příležitosti nedožitých 95. narozenin literárního historika a spisovatele PhDr. Radko Pytlíka, CSc. (1928-2022).
pytlik_kralupy_W.jpg
Radko Pytlík
Wikipedie
Napsal více jak třicet knih, především o životě a díle Jaroslava Haška. Psal také o Vilému Mrštíkovi, E. E. Kischovi, Franzi Kafkovi, Bohumilu Hrabalovi, ale i o F. M. Dostojevském. Byl autorem knihy o historii a osudech pražských hospod, vináren a kaváren Ve stínu pípy.
Radko Pytlík žil celý život na Letné a byl velkým letenským a holešovickým patriotem. U příležitosti svých osmdesátých narozenin, v roce 2008 obdržel Čestné občanství Prahy 7.
S vnukem Jaroslava Haška Richardem založil v roce 1991 Mezinárodní společnost Jaroslava Haška, redigoval listy této společnosti a v roce 2003 se při sto dvacátém výročí Haškova narození podílel na organizaci velké mezinárodní konference o spisovatelově díle konané v Lipnici nad Sázavou.
lipnice_2018_W.jpg
Na Lipnici v roce 2018 - zleva R. Pytlík, Z. Hrabica, J. Klapka, Fr. Cinger
* * *
V Jazzové sekci na Malé Straně přivítal její předseda Karel Srp manželku Radka Pytlíka, paní Věru Dykovou, Lubomíra Brožka, předsedu Klubu českých a slovenských spisovatelů, Františka Cingera, spisovatele a novináře, vnuka Jaroslava Haška Richarda a další blízké přátele.
Vzpomínali jsme na milá setkání v Praze i na Lipnici, na Radkova moudrá a veselá vyprávění a zpívání. Na jeho pěkný tenor a hru na klavír. Na to, jak si považoval svých profesorů, mezi které patřil přední literární vědec a znalec ruské literatury Bohumil Mathesius či významný český filosof, propagátor fenomenologie Jan Patočka.
Vysokoškolská studia završil Pytlík v roce 1952 doktorskou prací na téma počátků tvorby Jaroslava Haška, kterému zasvětil většinu svého badatelského a publikačního zájmu. Kniha o Haškově životě Toulavé house vyšla poprvé v roce 1971, do současné doby byla ještě dvakrát přepracována a doplněna (1982 a 1998). Byla přeložena do pěti jazyků.
Pytlíkovým oblíbencem byl také spisovatel Bohumil Hrabal, s nímž ho navíc poutalo i mnohaleté přátelství. Po Hrabalově smrti v roce 1997 vydal knihy … a neuvěřitelné se stalo skutkem a Koridor smrti Bohumila Hrabala. Zde reflektuje především motivy smrti v Hrabalově díle a zamýšlí se nad okolnostmi jeho záhadného úmrtí.
Dalším velkým okruhem Pytlíkova zájmu byl humor v literatuře. Je autorem antologií Malá encyklopedie humoru, Fenomenologie humoru, Český kreslený humor 20. století či zmapování studentského recesistického časopisu Trn.
skupina_srp_W.jpg
Karel Srp s pendrekem, František Cinger, Lubomír Brožek, Jiří Klapka,
Milena Hornychová a Richard Hašek
Vzpomněli jsme také na přátele, kteří nás také vloni opustili, na novináře a spisovatele Zdeňka Hrabicu a režiséra Antonína Kachlíka.
* * *
Na závěr vzpomínání a zpívání nás pozval "domácí pán" Karel Srp do výstavních prostor Jazzové sekce, která připravila k 35. výročí od Snídaně s Mitterrandem výstavu dokumentů nazvanou Francie a československý disent. Vystaveny jsou zde mj. záznamy zpravodajských služeb, denní tisk, první tajný seznam zakázaných knih z r. 1973, nákresy sledovaček disidentů, dvě stě výslechů členů Jazzové sekce, fotografie, atd.
sbs1_W.jpg
sbs2_W.jpg
Po dobu zimní sezóny v Palácových zahradách je výstava přístupná pouze novinářům a to po domluvě mailem (radiohortus2@seznam.cz). Od jara pak bude otevřena pro širokou veřejnost.
Jiří Klapka