KNIHA SYMBOL LUDVÍK SVOBODA



Nová kniha historika Jiřího Fidlera nese název Symbol Ludvík Svoboda. Má 448 stran a vydalo jí nakladatelství Universum.
Slavnostní křest se uskutečnil 25. listopadu 2023 v den 128. výročí narození velitele 1. čs. armádního sboru v SSSR a prezidenta ČSSR, armádního generála Ludvíka Svobody na slavnostním setkání v jeho rodišti v Hroznatíně.
kniha_symbol_LS_W.jpg
Obálka knihy Symbol Ludvík Svoboda
Foto: luxor.cz - https://www.luxor.cz
Mezi účastníky setkání byli pravnuci Ludvíka Svobody Miroslav a Václav Klusákovi, Ludvík Engel, syn jeho blízkého přítele a spolubojovníka Ludvíka Alberta Engela a také primátorka města Svidník Mgr. Marcela Ivančová.
V recenzi k pěkně vypravené knize se píše:
Osobnost sedmého československého prezidenta, armádního generála Ludvíka Svobody, je starším generacím dobře známá, generace mladší mají o něm povědomost kvůli kontroverzím doby nedávné. Svobodových životopisů sice existuje povícero, většinou však jsou determinovány dobou svého vzniku a snahou vyhnout se pojmenování dobových problémů. Autor měl možnost seznámit se prakticky v úplnosti s českými archivními materiály, mnohdy i nezpracovanými, zvláště pak s celou pozůstalostí hlavy československého státu.
K vydání knihy poskytl rozhovor její autor, vojenský historik Jiří Fidler:
JK