NOVOROČNÍ JOLKA V BRNĚ



Národopisná pravoslavná slavnost Jolka (jedlička) se v sobotu uskutečnila v Brně na takzvaný Starý Nový rok, který vychází podle juliánského kalendáře právě na 13. ledna.
Slavnost Jolka, v Rusku slavená jako Svátek rodiny, uspořádal pro své členy a příznivce již po osmnácté Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě. Účastnili se jej také představitelé Výboru pro národnostní menšiny zastupitelstva Jihomoravského kraje, statutárního města Brna a další osobnosti.
skupina_velka_W.jpg
Sál se slavnostně vyzdobeným a osvětleným stromečkem zaplnili rodiče se svými dětmi, často v kostýmech zvířátek, princezen či mušketýrů. Operní pěvkyně Táňa Soto Janošová s elektronickými klávesami rozezpívala sál vánočními a lidovými písněmi, připojil se k ni na pozoun i její malý syn Artur.
Po příchodu Dědy Mráze a rozsvícení jolky následovaly společné hry dětí okolo stromečku i se škodolibou čarodějnicí babou Jagou, Sněhurkou a Skomorochem, tedy kejklířem či šaškem, který organizoval zábavu. Kolem jolky se tančily známé pohádkové bytosti: Nastěnka, Marfuša a samozřejmě Děda Mráz.
vedeni_W.jpg
Děti soutěžily, zpívaly. tančily a na závěr přivezla baba Jaga na vozíku velkou kouzelnou bednu, ze které pak rozdal Děda Mráz se Sněhurkou dětem balíčky plné sladkostí.
deti_v_kostymech_W.jpg
Po úspěšné Jolce chystá Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě pro své členy a příznivce na březen další národopisnou slavnost s názvem Maslenica. Není to nic jiného, než oblíbený masopust masek či fašank s vítáním jara.
(vž)
Foto Václav ŽALUD