BEDŘICH SMETANA 200



V sobotu 2. března 2024 si kulturní svět připomněl dvousté výročí narození českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany.
smetana_portret.jpg
Bedřich Smetana
(2.3.1824 Litomyšl – 12.5.1884 Praha)
Narodil se na masopustní úterý; letos sváteční den připadl na sobotu. Od rána jsme si doma četli ve vzpomínkách jeho přátel – žáka, klavírního virtuosa Josefa Jiránka a spolupracovníků - hudebního kritika a estetika Otakara Hostinského a hudebního historika Josefa Srba-Debrnova*). Poslouchali jsme rozhlas.
smetana_uklaviru.jpg
Dvořák František: Bedřich Smetana hraje přátelům
Český rozhlas Vltava hrál Smetanovu hudbu a ze všech médií se jubileu nejvíce věnoval. Na webu Českého rozhlasu je také jeden z nejlepších článků k dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany.
Jubileu přálo i vlídné počasí. Prošli jsme se roztockým Tichým údolím k vile Mia - má číslo 79 - kde Bedřich Smetana v roce 1857, po návratu ze švédského Göteborgu, pobýval na letním bytě. Vila se tehdy jmenovala Laura a dodnes si zachovala stejný vzhled, jako za Smetanových časů.
* * *
Národní divadlo připravilo k dvoustému výročí slavnostní koncert nazvaný Smetana Gala, s perličkami ze Smetanovy operní tvorby, pod vedením českých dirigentů Roberta Jindry, Tomáše Netopila, Jiřího Rožně a slovenského hosta, Rastislava Štúra. Kdo se na beznadějně vyprodaný koncert nedostal, mohl přijít na Smetana Party, která se konala na piazzettě Národního divadla.
nar_divadlo.jpg
Na velkoplošnou obrazovku se živě přenášel výborně nazvučený slavnostní koncert z Národního divadla. Sedělo se u stolků, ale větší část diváků stála. Byla tam mezinárodní společnost a skvělá atmosféra. Mocně se tleskalo po každém vystoupení. Na březen nezvykle teplé počasí jistily navíc plynové ohřívače vzduchu a jako na každé správné párty bylo i zde občerstvení. Cenou i kvalitou odpovídalo slavnému jubileu.
Stránky Rok české hudby přinášejí informace o skladateli a jeho životě a díle. Najdete zde také kalendárium dalších akcí k oslavě smetanovského jubilea.
Jiří Klapka
*) Otakar Hostinský: Bedřich Smetana a jeho boj o moderní českou hudbu (1901) nakl. Jana
Laichnera
Josef Jiránek: Vzpomínky a korespondence s Bedřichem Smetanou (SNKLHU Praha 1957)
Debrnov, J. S.: Z denníků Bedřicha Smetany. Praha: Mojmír Urbánek (1902)