MDŽ A PÍSNIČKY



V posledních letech výrazně stoupá 8. března prodej květin. Z Mezinárodního dne žen se stává rodinný svátek, ale je to i příležitost k milým setkáním přátel.
Vím, jak se letos slavilo v Ústí nad Orlicí a Hradci Králové, v Praze a Roztokách u Prahy i ve Svitavách. Asi nejvíc účastníků – okolo čtyř set, se sešlo v Bio Central v Hradci Králové, kde jim na setkání organizovaném Mgr. Hanou Žatečkovou zazpíval známý chlapecký soubor Boni Pueri.
chlapecky_sbor.jpg
Chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri z Pardubic
S velkým potěšením jsem přijal pozvání do Svitav, kde se ke mně s harmonikou připojil kamarád a skvělý muzikant MgA. Petr Šimáček, který s Danou Sokolovou tvoří KAPesní KApelu - KAPKA.
sokolova_simacek.jpg
Dana Sokolová a Petr Šimáček
Svitavy mám spojené s každoroční Národní přehlídkou ruských a sovětských divadelních her, která tam probíhala v letech 1972 – 1989 a kde jsme pořádali divadelní semináře. Svitavy mám spojené také se skvělou herečkou a recitátorkou paní Mgr. Lidmilou Kružíkovou, obětavou organizátorkou kulturních akcí. Také na letošní oslavě Mezinárodního dne žen paní Lidmila výtečně recitovala a její vystoupení tvořilo rámec našeho zpívání s Petrem Šimáčkem.
simkruklap.jpg
Petr Šimáček, Lidmila Kružíková a Jiří Klapka
Z každého setkání s Petrem mám radost. Ať už šlo o setkání nad zpěvníkem Písničky roztockých luhů a hájů, pracovní nahrávku, ale zejména společná vystoupení.
slov_dum.jpg
Takto jsme před časem společně řádili ve Slovenském domě
– Jan a Jiří Klapkovi, Dana Sokolová a Petr Šimáček.
Náš společný přítel, skladatel a muzikant Petr Hannig, mne upozornil na Petrův rozhovor o současné hudbě na webu iportal24.cz o který se Vámi rád podělím.
Jiří Klapka