11. ROČNÍK RUSISTICKÉHO SEMINÁŘE MASLENICA



V období masopustu se rusisté každoročně mohou těšit na prakticko-metodický seminář Maslenica. Letos se ve dnech 13. a 14. března 2024 konal již 11. ročník.
V posledních letech se ustálil scénář: první den online program, druhý den osobní setkání.
Ve středu 13. března odpoledne jsme se tedy mohli připojit k online programu, který moderovala Mgr. Ludmila Nyklová, vedoucí kurzů ruského jazyka RD v Praze.
nyklova.jpg
Mgr. Ludmila Nyklová
Ve vystoupení otce Sebastiana Hackera, gymnaziálního učitele náboženství a ruského jazyka a předsedy Asociace rusistů Rakouska, jsme se dozvěděli řadu zajímavých skutečností o výuce ruštiny v Rakousku, o přípravě, podobě a hodnocení maturitních zkoušek z ruštiny, o možnostech výjezdů studentů a získávání grantů. Dostalo se nám také rad a doporučení (ale i nabídky pomoci), jak navázat kontakty se zahraničními školami s výukou ruštiny, jak popularizovat svoji školu či jak vypracovat úspěšný projekt.
M. A. Ponomareva z Centra jazykového testování Petrohradské státní univerzity nás upozornila na typické chyby, kterých se dopouštějí Češi skládající zkoušky z ruštiny jako cizího jazyka. Mohli jsme si prohlédnout také řadu ukázek z jejich písemných testů.
Mgr. Varvara Golovatina, CSc. ze Západočeské univerzity v Plzni nám představila Canvu – bezplatný nástroj pro grafický design, který mohou dobře využít také učitelé jazyků. I v jejím vystoupení zazněla spousta konkrétních informací a doporučení.
* * *
Druhý den seminář pokračoval prezenčně ve Slovenském domě v Praze již od dopoledních hodin. Setkali se tu rusisté z mnoha krajů, jak učitelé základních, středních, vysokých škol, tak i vysokoškolští studenti.
auditorium.jpg
První příspěvek přednesla Mgr. Ludmila Nyklová. Představila v něm tradice ruského masopustu a svůj výklad ilustrovala řadou kouzelných obrazů ruských mistrů zachycujících právě výjevy z tradiční Maslenice.
Mgr. Taťjana Sizova, vedoucí Bard klubu Praha, promluvila o patnáctileté činnosti klubu a pozvala všechny na několik nejbližších akcí.
Zakladatel a ředitel Malého asijského muzea v Ledcích, sinolog a mongolista PhDr. Jiří Šíma, DrSc. velmi poutavě líčil své hledání stop Čechů v asijských zemích a také v Rusku a podrobněji nás seznámil s neobyčejnými osudy hudebníka Ondřeje Kadlece, autora první mongolské hymny. Ondřej Kadlec mj. působil v Mariinském divadle v Petrohradě i v řadě dalších ruských měst.
sima-jklapka-simova.jpg
Dr. Jiří Šíma, Jan Klapka a Arianzl Šímová
Historik PhDr. Emil Voráček, DrSc., znalec především nejnovějších dějin Ruska, resp. Sovětského svazu ve 20. století, pro nemoc nemohl na semináři vystoupit osobně, ale svoji přednášku nám poskytl. Na semináři z ní Mgr. Vlasta Klausová přečetla výtah. Týkal se připravované nové publikace o sovětské zahraniční politice tak říkajíc „ze zadního dvorku“.
Historička, překladatelka a publicistka dějin ruské emigrace v Československu Mgr. Anastazie Kopřivová zaměřila své vystoupení na téma ruské kultury mezi ruskými emigranty v Československu a přiblížila zejména oslavy významných výročí A. S. Puškina ve 20. a 30. letech dvacátého století. Zdůraznila, že Puškin byl kotvou, která ruské emigranty spojovala s Ruskem jejich dětství. Představila rovněž dvě nové publikace – Osobnosti emigrace z území Ruské říše v meziválečném Československu a Русская эмиграция в Праге (1918-1945) – Путеводитель.
0101_koprivova.jpg
0102_kniha.jpg
Mgr. Anastazie Kopřivová
Obálka knihy
Na její připomenutí výročí slavného ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina navázal Mgr. Jiří Klapka. Společně s PhDr. Radkou Hříbkovou, CSc. zarecitovali Puškinovy verše jako ukázku z pásma Oněginovo české putování, s nímž pan Klapka s kolegy před lety úspěšně vystupoval po celé republice.
PhDr. Marta Vágnerová, Ph.D. z Pedagogické fakulty JU poté shrnula etapy vývoje zájmu o ruský jazyk v českých školách v průběhu řady desetiletí a komentovala současný stav ve výuce ruštiny v naší zemi.
O polední přestávce nás pořadatelé pohostili skvělými bliny, tradičním jídlem ruského masopustu. Po vítaném a vynikajícím občerstvení mezi nás přišel host semináře, špičkový hudebník – klarinetista, saxofonista, hudební skladatel a dirigent Felix Slováček. Za jeho vklad k šíření dobrého jména ČR a propagaci české kultury ve světě mu Mgr. Klapka jako předseda České asociace rusistů předal medaili Josefa Jungmanna.
eliska_varmuzova.jpg
slovacek.jpg
Eliška Varmužová a Vojtěch Antoš
Felix Slováček
Pan Slováček nás potěšil svou brilantní hrou na klarinet. Na jeho hudební vystoupení pak navázali další – mladí rusisté z Brna Vojtěch Antoš a Eliška Varmužová a také Mgr. Klapka a jeho syn Jan.
jan-klapka.jpg
Jan Klapka, za klavírem Vojtěch Antoš
11. ročník semináře Maslenica se velice vydařil. Máme radost také z toho, že se na rusistických akcích stále častěji objevují mladé tváře – studentky a studenti rusistiky a začínající učitelky a učitelé.
PhDr. Marta Vágnerová, Ph.D.
Text i foto