MORAVSKÉ REGIONÁLNÍ PŘEHLÍDKY 58. ROČNÍKU FESTIVALU ARS POETICA - PUŠKINŮV PAMÁTNÍK



První regionální přehlídka 58. ročníku festivalu ARS POETICA – Puškinův památník 2023/2024 se uskutečnila již 16. února 2024 na Pedagogické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně (článek z 5.3.2024) a další přehlídky ve dnech 3. a 4. dubna 2024 v Mohelnici a Ostravě.
Regionální přehlídka Olomouckého a Zlínského kraje se již po devatenácté konala v Mohelnici. Zájem o ruštinu mezi studenty probíhá ve vlnách; aktuálně pociťují učitelé spíše odliv, což je logické, když přihlédneme k aktuální politické situaci. Přesto, že ruština na středních školách prochází jistou krizí, našel se dostatek účastníků, abychom 3. dubna 2024 spolu s nadšenými pedagogy a jejich motivovanými studenty strávili příjemné dopoledne v areálu Domova mládeže SPŠEI.
morava_sal2.jpg
morava_sal1.jpg
Vyslechli jsme si jak básně klasiků, tak také nové verše žijících ruských autorů. Zazněly i ruské písně. Nemalý obdiv patří kolektivům, které secvičily takřka divadelní představení v ruském jazyce, nechyběly kostýmy a hudební doprovod. Soutěžit přijeli jednotlivci i týmy z Olomouce, Holešova, Šternberka, Šumperka a z dalších míst. Porota vybrala ty nejlepší, kteří budou soutěžit o nejvyšší mety v celostátní přehlídce, která se bude konat 6. června 2024 v Praze.
morava_karkulka.jpg
Opět pobavili studenti gymnázia Holešov
holesov_skupina.jpg
Oblíbená profesorka Mgr. Petra Františková (uprostřed) letos připravila s holešovskými studenty
dokonce dvě vystoupení ze svého seriálu Что-то чешское по-русски.
Nemalý dík patří hlavní organizátorce, paní Mgr. Šárce Miketové, jejíž úsilí se dlouhodobě pozitivně zrcadlí na atmosféře celé akce.
Mgr. Jitka Soubustová, PhD.

Porota mohelnického regionálního kola ocenila výběr textů, které zvolili studenti paní kolegyně Soubustové z Gymnázia v Olomouci-Hejčíně. Čerpali z publikace Současná ruská poezie, kterou před časem vydala Univerzita Palackého. Jde o poslední díl "trilogie" sestávající z antologií současné ruské prózy, dramatu a poezie, který připravil kolektiv pedagogů pod vedením doc. PhDr. Zdeňky Vychodilové, CSc.
obalka_knihy.jpg

Ve stejně pohodové a veselé atmosféře probíhala regionální přehlídka Moravskoslezského kraje. Konala se 4. dubna 2024 v nabitém sále Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě. Vedle tradičních účastníků jsem zaznamenali větší zastoupení vietnamských, ukrajinských i romských interpetů.
romsky_kolektiv.jpg
Romský kolektiv ze ZŠ Vitkovice, Ostrava nadchl publikum písní z filmu Krutá romance
porota.jpg
Předsedou poroty byl doktor Igor Jelínek (uprostřed),
pedagog Ostravské univerzity a oblíbený písničkář
skupinka.jpg
Porota, moderátor á la Puškin a hlavní organizátorka regionální přehlídky,
obětavá a milá Mgr. Anna Stuchlíková (zcela vpravo)
Velké díky patří ředitelce Lidové konzervatoře a Múzické školy Mgr. Miloslavě Soukupové za možnost uspořádat přehlídku v prostorách školy. A samozřejmě také týmu jejích spolupracovníků, který přispěl k bezchybné organizaci a milé atmosféře.
Jiří Klapka